Automatische versnellingsbak spoelen

Automatische versnellingsbak spoelen

Wees er op tijd bij en voorkom hoge kosten!

 

De automatische schakelingen in een versnellingsbak vragen om specifieke olie. Bij onderhoud zie je vaak dat de motorolie vervangen wordt en er tevens een nieuw filter wordt gemonteerd. Echter wordt er vaak vergeten om ook olie toe te voegen aan de versnellingsbak. Eén van de redenen is dat het kostbare gereedschap wat benodigd is voor dit onderhoud bij veel bedrijven niet aanwezig is. Bij AutoFirst Schuurhuis uit Ommen is onze werkplaats voorzien van alle benodigde gereedschappen om uw automatische versnellingsbak de zorg te geven die het nodig heeft.


Wat is het risico van weinig/geen onderhoud aan de automatische versnellingsbak?

Door vervuiling van de automaat olie (o.a. door uitgewerkte additieven en slijtage) raken de oliekanalen verstopt, slippen de stuurunits dicht en vervuilen de lamellen. Daarnaast wordt de smerende werking van de olie minder. In de meeste gevallen geven de oliefabrikanten aan dat de maximale vervangingstermijn voor hun longlife automaat olie 80.000 kilometer is. Bij overige oliën wordt er ook wel een max. van 60.000 kilometer geadviseerd. Bij AutoFirst Schuurhuis kunt u altijd uitgaan van een eerlijk advies.


Hoe merk ik dat mijn automatische versnellingsbak vervuild is?

Wanneer uw auto begint te stotteren kan dit een teken zijn dat de automatische versnellingsbak vervuild is. Ervaart u een stoterige auto? Neem dan even contact met ons op. Wij kijken de auto graag na en geven aan of de automatische versnellingsbak inderdaad vervuild is. Het grootste voordeel van het spoelen van de versnellingsbak is natuurlijk dat de versnellingsbak langer mee gaat, waardoor u hoge kosten voorkomt.


Uw automatische versnellingsbak spoelen of verversen? 

De koppelomvormer in een automatische versnellingsbak zorgt er onder andere voor dat zo’n 30% van de olie blijft zitten (bij het ‘normaal’ verversen). Om alleen de aftapstop er uit te halen en de olie af te tappen heeft dan ook weinig zin. Bij AutoFirst Schuurhuis maken wij gebruik van een machine die de olie eruit perst. Het grote voordeel hiervan is dat hierdoor ook de koppelomvormer wordt ververst. Wij vinden het absoluut noodzakelijk dat er, naast verversen, ook gespoeld wordt en aanslag, sludge, slijtdeeltjes en andere verontreinigingen losweken en uit het systeem gefilterd worden.


Hoe spoelt AutoFirst Schuurhuis uit Ommen de automatische versnellingsbak?

De monteurs van AutoFirst Schuurhuis beginnen de onderhoudsbeurt aan de automaat met een proefrit. Op deze manier kunnen onze monteurs perfect inschatten of spoelen nog zin heeft of dat er al sprake is van een defect. Daarnaast is het voordeel van een proefrit dat de bakolie op temperatuur gebracht wordt. Dit bevordert het spoelen.

Vervolgens wordt op de brug een spoelapparaat aangesloten. Een snel werkende reinigingsvloeistof wordt in de reinigingscyclus meegegeven en de auto wordt gestart. De spoelmachine zorgt ervoor dat de oude olie en het reinigingsmiddel door een speciaal filter geperst worden. Het effect van het reinigingsmiddel is dat de aangekoekte sludge losweekt en voor verontreiniging zorgt.

Er wordt voortdurend geschakeld om op deze manier de tandwielen, kogels en elektromagnetische kleppen te reinigen. De machine draait normaliter zo’n 15 tot 25 minuten met het reinigingsmiddel. Dit is afhankelijk van de mate van vervuiling. Vervolgens begint het spoelen met de nieuwe olie. Voordat de monteurs van AutoFirst Schuurhuis de nieuwe olie afvullen in de automaatbaak wordt er 4 tot 5 liter olie in de automaat gepompt. De reden hiervan is dat wij dan kunnen zien hoe de vervuiling is in vergelijking met de nieuwe olie.

De volgende stap is dat onze monteurs met behulp van de spoelmachine de automaatbak vullen met voorgeschreven olie en een speciaal additief toevoegen. Hierna wordt de drukken met een lopende motor gecontroleerd. Nadat de spoelmachine is afgekoppeld wordt er met behulp van onze speciale testapparatuur de instellingen van de automaatbak gecontroleerd en indien nodig gereset. Naast deze controle kijken onze monteurs uiteraard ook direct of er verder geen fouten in het motormanagement systeem zitten. Vervolgens is het tijd om weer een proefrit te maken om er 100% zeker van te zijn dat de automaatbak weer goed werkt.


Voorbeelden van problemen bij Mercedes, BMW en Volvo

U kunt het reinigen en spoelen van de automaat, warmtewisselaar en koppelomvormer zien als een voorzorgsmaatregel om grote problemen, en dus kosten, te voorkomen. Het is onderdeel van het algemene onderhoud aan uw auto. AutoFirst Schuurhuis heeft wel bij diverse klanten slecht schakelende of niet meer schakelende automaatbakken weer tot werking gebracht door het reinigen en spoelen, maar uiteraard kunnen wij geen garanties geven dat dit ook voor uw automaatbak geldt. Vandaar dat het verstandig is om de problemen voor te zijn en tijdig onderhoud de plegen aan uw automaatbak.


Mercedes

Bij Mercedes hebben de monteurs van AutoFirst Schuurhuis al meerdere problemen opgelost door de automaat te spoelen, namelijk: klappen in versnellingen, overmatig slippen bij schakelen of accelereren, stoten, vertraagd oppakken bij overschakelen, bonken bij het in de versnelling zetten en zelfs noodloop meldingen.

BWM

Ook bij BMW’s heeft ons onderhoud de problemen opgelost: schommelen van toerental bij rustig rijgedrag bij koude motor, klappen in versnelling bij kickdown, trillen bij laag toerental (met name wanneer de bakolie koud is).

Volvo

Voorkomende problemen bij Volvo: het niet willen opschakelen, slippen, noodloop bij kickdown, bonken met schakelen in versnellingen, trillen bij laag toerental bij vollast.

Nadat uw automaatbak is voorzien van deze uitgebreide spoelbeurt zult u direct merken dat uw auto veel soepeler rijdt. Daarnaast zorgt de verse olie ervoor dat uw automaat veel langer mee gaat. Hierdoor voorkomt u dure reparaties en bent u dus minder kosten kwijt aan uw auto.


Hoelang duurt het onderhoud aan uw auto?

U brengt uw auto naar AutoFirst Schuurhuis in Ommen en kan vervolgens een leenauto of leenfiets meekrijgen. Onze monteurs zijn namelijk zo’n twee tot drie uur bezig met de onderhoudsbeurt aan de automatische versnellingsbak.

Meer informatie over het onderhoud van uw automaatbak? Neem via het contactformulier contact met ons op, bel even of kom langs in Ommen!